Lasergame

Lasergame

Dags att skjuta dina arbetskamrater! Eller varför inte din bästa kompis? Lasergame är en underhållande aktivitet för kompisgänget, familjen eller företaget. Det är roligt både för nybörjare och erfarna, och kräver ingen tidigare erfarenhet. Poängen med lasergame är att bilda ett lag med några personer och skjuta med ofarliga laservapen på medlemmarna i ett annat lag. Från denna enkla grundpremiss kan sen spelet varieras i det oändliga. Det kan spelas individuellt eller i lagform, eller båda två samtidigt. I det sista fallet innebär det att två lag tävlar med varandra, men att individerna i varje lag även tävlar om vem som kommer högst i poängligan.

Lasergame är både en sport och en lek

Lasergame kan antingen ses som en lek, ett spel eller en tävlingsform och det finns spelare på alla nivåer. Grunderna är dock samma för alla. Varje spelare får ett vapen som oftast ser ut som en science fiction-version av ett automatvapen. Vapnet kan skjuta ut en stark, men ofarlig, laserstråle när du trycker på avtryckaren. Alla spelare har även en rustning på sig, oftast i form av en enkel väst. Västen har IR-mottagare på ryggen och bröstet. Dessa känner av när en laserstråle träffar spelaren. Den mest grundläggande regeln i laserspel är förstås att man aldrig får hålla för sin IR-mottagare med handen.

Spela lasergame med dina vänner

Lasergame spelas ofta i specialbyggda arenor. Det finns flera i Stockholm, däribland Laserdrome och Laserfortet i Vasastan och Cybertown på Kungsholmen. I Göteborg finns Laserdome, nära Liseberg. Arenorna är uppbyggda som tredimensionella labyrinter med många nivåer, torn och tunnlar. Ofta finns också speglar. Till skillnad från riktig ammunition studsar ju laserljus i reflekterande ytor och den skickliga taktikern vet att alltid hålla utkik för speglar. Laserspel blir lätt till en katt och råtta-lek mellan dig och dina vänner. Blir du träffad så slutar ditt vapen att fungera under några sekunder, men du blir även immun mot träffar. Då gäller det att hitta en ny, bättre position och planera din hämndattack.

Fånga flaggan och andra spel

En av de vanligaste varianterna av lasergame är Fånga Flaggan. Aktiviteten är kanske mer känd under sitt engelska namn: Capture the Flag. Den här typen av spel fungerar på samma sätt i laserspel som den gör i paintball. Det ena laget har kontroll över ett högkvarter, eller en bas. Lagets uppgift är att försvara basen från angripare. I vissa fall finns även en fysisk flagga i högkvarteret. Det andra laget ska ta kontrollen över basen och ”flaggan”. I laserspel är flaggan sällan fysisk, utan är istället en IR-mottagare. Anfallarna måste överleva tillräckligt länge i fiendeterritorium för att hinna ”ta flaggan” och skjuta in i mottagaren.

Antingen krävs det att ett visst antal olika laservapen används för att skjuta in i IR-mottagaren, eller så behöver en enda anfallare skjuta in i IR-mottagaren tillräckligt länge. En vanlig variant är att båda lagen har varsitt högkvarter med varsin flagga. Då krävs det både kortvarig taktik och långsiktig strategi för att vinna i lasergame. Laget måste både försvara sin egen bas men också anfalla motståndarna. Framgångsrika anfall kräver ofta koordinerade attacker från alla spelarna i laget, men då lämnas den egna basen oskyddad…

Prova på att spela lasergame!

Vissa bedriver lasergame som en sport, och det finns ligor och turneringar. Många lasergameföreningar är medlemmar av Sverok, Sveriges Roll- och Konfliktspelsförbund. Vill du komma i kontakt med sådana föreningar på din egen ort så kan du kontakta förbundet. För andra personer är lasergame ett roligt tidsfördriv att göra då och då med vänner i alla åldrar. Laserspel av olika sorter är också en populär aktivitet för att stärka samarbete och gruppkänsla på företags personaldagar. En annan vanlig besöksgrupp är möhippor och svensexor. Du kan börja spela laserspel imorgon: all utrustning tillhandahålls av arenan du besöker och du kommer att få en grundlig genomgång av de få reglerna innan du spelar första gången. Ta med några kompisar och skjut dem!