Paintball

Paintball

Förenklat så går paintball ut på att man delar upp sig i två lag och skjuter små bollar fyllda med färg på varandra med skjutvapen som drivs av antingen koldioxid eller tryckluft. Träffas man så är man ute ur spelet och så fortsätter det tills ena lagets alla medlemmar är träffade och man har då ett vinnande lag. En annan variant är att det lag som tar det andra lagets flagga vinner. Paintball kommer ursprungligen från USA och har sedan spridit sig som en både tävlingssport och populär rekreation över hela världen med miljontals utövare. Sporten utövas både inomhus och utomhus på olika uppbyggda banor eller fritt ute i naturen.

Paintball och skarpa sinnen

När man hänger sig åt paintball så är det det många aspekter att tänka på för dig som utövare om du vill bli riktigt bra och få ut en full upplevelse. Sinnesnärvaro och att kunna koncentrera sig på uppgiften som ditt lag har framför sig är en absolut nödvändighet. Utan det så kommer man obönhörligen att misslyckas med sin uppgift att slå det andra laget. Att kunna hålla sina nerver i schack och att inte agera överilat när man blir pressad är en annan egenskap som är av yttersta vikt att ha när man är mitt i en intensiv paintballmatch.

Att ha förmågan att kunna tänka taktiskt och logiskt är också en en mycket viktig egenskap i paintball. Inte bara för att kunna lägga upp och följa taktiska planer för att kunna besegra sina motståndare men att även för att ha förmågan att tänka om när förutsättningarna ändras och därefter lägga upp nya strategier och idéer för hur man skall kunna vinna. Att även har förståelse hur andra tänker och ha en känsla för laget och dess struktur är en annan förutsättning för ett framgångsrikt paintballspelande. Kanske är du till och med den ledare som visar de andra vägen till en vinst över motståndarna.

Paintball och fysiska förutsättningar

När man utövar paintball så innebär det naturligtvis också att det kan vara bra att inneha vissa fysiska förutsättningar. En bra kondition när man drar framåt i terrängen med sina lagkamrater och duckar för motståndarnas kulor är definitivt inte att underskatta. När motståndarna tappar koncentration och andan på grund av bristande kondition så kan den som har ork kvar vinna stora fördelar i sin jakt på seger. Även muskelstyrka i hela kroppen är något som ger fördelar. Starka ben, rygg och armar gör att man kan huka sig ner, åla sig fram i leran och sikta med sitt vapen snabbt och uthålligt.

Att man har kattlika reflexer är inte bara en önskvärd egenskap när man blir beskjuten av motståndarna i paintball utan även när det hörs ett svagt ljud av en bruten kvist eller man ser en skugga som rör sig i ögonvrån. Då behöver man kunna reagera blixtsnabbt för att för att kunna agera och oskadliggöra sina motståndare med största möjliga precision och exakthet. Med detta kommer också att det är en klar fördel om man är smidig och rörlig när man rör sig fram och tillbaka i tävlingsområdet . Att kunna snabbt och enkelt kunna dyka ner bakom en betongmur, sten eller ett träd som skydd är naturligtvis en fördel. Och när faran är påtaglig eller när man precis har slagit ut en motståndare och dragit på sig fiendeeld, är detta guld värt när man spelar paintball.

Paintball är för alla

Paintball är kul

Även om paintball kräver en hel del av sin man eller kvinna för att det ska gå riktigt bra så betyder det inte att man måste besitta alla egenskaper och färdigheter som har tagits upp här för att bli bra på paintball. Då man tävlar i lag så kompletterar man varandra precis som man gör i andra lagsporter. Någon som är bra på det ena är kanske lite sämre på det andra och då gör helheten att man ändå kan bli ett slagkraftig lag. Så sätt ihop ett lag av vänner eller arbetskollegor och utmana ett annat lag. Kanske en konkurrerande firma eller de där grannarna som du alltid retat dig lite på.